Stoofvlees, huisgemaakte friet en haricots verts in katenspek

Written by Eric Krommenhoek on 30 november 2018

Stoofvlees, huisgemaakte friet en haricots verts in katenspek

Hoeveelheid

6

pers.
Bereiding

60

min.
Koken ca.

5

uur
Totale tijd

6

uur

Een patatje stoofvlees haal je natuurlijk niet bij de snackbar om de hoek. Die maken wij gewoon zelf! Het kost wat tijd, maar dat is het zeker waard. Een wie zegt dat je niet vast een biertje kan open trekken tijdens het koken?

Ingrediënten

  • Stoofvlees
  • 1,5 kg runderriblappen

  • 400 ml runderbouillion

  • Een flesje Aardig Stout of Rozemarijn Tripel (of 300 ml rode wijn)

  • 3 uien

  • 4 wortels

  • 50 gr boter

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 el mosterd

  • 2 el maizena

  • 3 el appelstroop

  • 3  kruidnagels

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 el azijn

  • 2 takjes tijm

  • 2 takjes rozemarijn

  • 3 el bloem

  • Friet
  • 1,5 kg. Bloemige aardappelen

  • Olie om in te frituren

  • Mayonaise
  • 3 Eierdooiers

  • 1 el Witte wijnazijn

  • 1 tl. Mosterd

  • 300 ml. Zonnebloemolie

  • Haricots verts
  • 600 gr haricots verts

  • 24 plakjes katenspek

Stap voor stap

  • Het stoofvlees
  • Snijd de het vlees in gelijke blokjes van 1,5 tot 2 cm en rol door de bloem. Snijd de uien grof. Bewaar een kwart ui om de kruidnagels in te steken. Snijd de knoflook fijn, schil de wortelen en snijd in blokjes van ca 2 cm.
  • Verhit een de roomboter in de pan en bak vlees rondom aan en haal uit de pan. Fruit nu in dezelfde pan de ui. Voeg de knoflook toe en kort daarna de wortelen. Bak rondom aan.
  • Blus af met de Aardig Stout, Rozemarijn Tripel of de rode wijn en laat kost inkoken. Voeg de runderbouillon toe.
  • Voeg de appelstroop, kruidnagels, laurier, mosterd, tijm, rozemarijn en azijn toe. 
  • Kook op laag vuur gedurende 4 uur in.  (of langer indien het vlees nog niet uit elkaar valt) Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Als de saus nog te dun is kan je er wat Maizena aan toevoegen.
  • De friet
  • Zet de frituurpan aan op 160 graden. als je geen frituurpan hebt kun je natuurlijk ook een diepe pan of wok gebruiken.
  • Snijd de aardappelen in dikke frieten en dep goed droog. Bak de frieten gedurende 6 minuten voor en laat goed uitlekken. Zet de friet even apart.
  • De haricots verts met katenspek
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en laat een pan water koken. Snijd de steeltjes van haricots verts. Kook deze2 minuutjes.
  • Verdeel de haricots verts over de plakjes spek, rol ze op en leg op een bakplaat. Bak de rolletjes ca. 15 min in de oven tot de spek krokant is.
  • De Mayo
  • Doe de eidooier in een lange maatbeker en voeg een beetje zout, peper, mosterd en witte wijnazijn toe. Mix dit met een net zo lang door totdat het wat dikker begint te worden.
  • Voeg een paar druppeltjes zonnebloemolie toe en mix deze beetje bij beetje er bij. Voeg steeds iets meer toe totdat alles is opgenomen in het mengsel. Mix net zo lang totdat het dezelfde dikte heeft als mayonaise. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
  • Ten slotte
  • 10 minuten voor alles klaar bak je de frieten af tot ze goudbruin van kleur zijn op 180 graden.
  • Verdeel de friet, het stoofvlees en de haricots verts over 6 borden. serveer met de Rozemarijn Tripel. Oh! vergeet de mayo niet uit de koelkast te pakken 😉.

Tips

  • Als de saus van het stoofvlees nog te dun is kan je er wat Maizena aan toevoegen. Los dit eerst op een een klein beetje koud water.
  • Het stoofvlees kan ook makkelijk in de vriezer bewaard worden.

Brouwerij Tureluur Rotterdam