Stoofvlees, frieten en haricots verts in katenspek

Bij de Rozemarijn Tripel

Benodigdheden voor 6 personen: 

  • 3 grote grote uien
  • 1 kg runderriblappen
  • 4 teentjes knoflook
  • 4  wortels
  • 50 g boter
  • Maizena
  • 400 ml runderbouillon
  • 300 ml rode wijn
  • 3 el appelstroop
  • 3  kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 el mosterd
  • 1 scheutje azijn
  • tijm
  • 2 el bloem
  • rozemarijn
  • 1,5 kg bloemige aardappels
  • 600 gr haricots verts
  • katenspek 16-20 plakjes
  • 3 eierdooiers
  • 2 tl wittewijn azijn
  • 2 tl mosterd
  • 300 ml zonnebloemolie

Het stoofvlees:

-Snijd de het vlees in gelijke blokjes van 1,5 tot 2 cm en rol door de bloem. Snijd de uien grof. Bewaar een kwart ui om de kruidnagels in te steken. Snijd de knoflook fijn, schil de wortelen en snijd in blokjes van ca 2 cm.

– Verhit een de roomboter in de pan en bak vlees rondom aan en haal uit de pan. Fruit nu in dezelfde pan de ui. Voeg de knoflook toe en kort daarna de wortelen. Bak rondom aan.

– Blus af met de rode wijn en voeg de runderbouillon toe.

-Voeg de appelstroop, kruidnagels, laurier, mosterd, tijm, rozemarijn en azijn toe. 

-Kook op laag vuur gedurende 4 uur in.  (of langer indien het vlees nog niet uit elkaar valt) Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Als de saus nog te dun is kan je er wat Maizena aan toevoegen.

De mayo:

– Doe de eidooier in een lange maatbeker en voeg een beetje zout, peper, mosterd en witte wijnazijn toe. Mix dit met een net zo lang door totdat het wat dikker begint te worden.

– Voeg een paar druppeltjes zonnebloemolie toe en mix deze beetje bij beetje er bij. Voeg steeds iets meer toe totdat alles is opgenomen in het mengsel. Mix net zo lang totdat het dezelfde dikte heeft als mayonaise. Zet weg in de koelkast

De frieten:

– Zet de frituurpan aan op 160 graden.

snijd de aardappelen in dikke frieten en dep goed droog. Bak de frieten gedurende 6 minuten voor en laat goed uitlekken. Zet de friet even apart.

– Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de steeltjes van haricots verts. kook deze kort. Verdeel de haricots verts over de plakjes spek, rol ze op en leg op een bakplaat. Bak de rolletjes ca. 15 min in de oven tot de spek krokant is.

– Bak de frieten af tot ze goudbruin van kleur zijn en serveer met de mayonaise en stoofvlees.
 4/5 personen:

Tureluur Pompoensoep

benodigdheden voor 6 personen:

  • Aardappels 250 gram
  • Wortelen 350 gram
  • 1 biologische pompoen
  • creme frache
  • 250 ml witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • verse gember (3 cm)
  • 2 uien
  • 1 groente bouillonblokje
  • 2 tl oregano
  • 10 bladjes verse basilicum
  • snufje koekkruiden
  • snufje nootmuskaat
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl komijn
  • 2el. olijolie

Kook ca 1 liter water en schil ondertussen de wortelen. Pel de ui en knoflook. Was de aardappelen en de pompoen. Snijd de aardappelen, pompoen, ui en wortelen grof. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit 2 el olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui. Voeg de knoflook en het bouillonblokje toe. Blijf roeren tot de bouillon een beetje aan de pan plakt. Blus af met de witte wijn. Voeg de wortel, aardappelen en pompoen toe en rasp de gember boven de pan. Bak de groente kort mee. Vul de pan af met het kokende water tot alle groente onder water staan. Hoe meer water je toevoegt hoe dunner de soep. Je kunt altijd later nog water toevoegen als de soep te dik is. Voeg de kruiden toe en laat de soep ongeveer een uur zachtjes koken tot de groente zacht zijn. Mix de soep glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over 6 kommen. De soep die over is kun je makkelijk invriezen. Doe in elke kom een of twee tl. Creme fraiche en prik daarin 2 blaadjes basilicum. Serveer de soep met een Tureluur Rozemarijn Tripel.