Over Tureluur

Brouwerij Tureluur is opgericht in 2018 door Eric Krommenhoek en Frank Smitshoek. Het begon in een studentenhuis met één 60 literpan in 2016. Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid van hobby naar bedrijf en brouwen ze batches van 1000 tot 1500 liter. 

Eigenlijk is het allemaal ontstaan uit de gedeelde interesse voor eten en drinken. Als toenmalig huisgenoten organiseerden wij regelmatig een diner met bijpassende wijnen en bieren. Daar bleef het echter niet bij: het leek ons ook een goede uitdaging om zelf bier te gaan brouwen en dan met name bieren die goed bij een gerecht geserveerd kunnen worden. Dit viel erg in de smaak bij vrienden, waarna wij een eigen “hobby installatie” bouwden (zie foto). De installatie, die eerst uit één pan bestond, is door de tijd heen steeds verbeterd. Steeds opnieuw voegden we onderdelen toe zoals bijvoorbeeld een geautomatiseerd roerwerk, meerdere pannen en pompen om het bier van de ene pan naar de andere pan te pompen. Hierdoor werd het bier steeds beter en daardoor ging het eigenlijk allemaal heel snel. We waren veel met onze hobby bezig en regelmatig rook het studentenhuis dan ook naar de kokende wort (het mengsel van geplette granen en water). Al dat brouwen leverde ook aardig wat bier op. Wat de meeste mensen zullen omschrijven als een luxeprobleem: er werd teveel bier geproduceerd om zelf op te drinken! We moesten dus op zoek gaan naar een manier om onze bieren op de markt te brengen.

De zelfgebouwde hobby-brouwinstallatie van 60 liter!

Een uit de hand gelopen hobby

Kort daarna ontstond het idee om de bieren op de markt te brengen. We gingen samenwerkingen aan met andere brouwerijen waardoor de mogelijkheid ontstond om grotere batches te brouwen. We vinden we het belangrijk dat we nog wel echt zelf “in de ketel konden roeren”! Het brouwen is namelijk onze hobby.

Brouwerij Tureluur was geboren!

Gebrouwen dóór vrienden, om te drinken mèt vrienden

Voor de brouwerij in Bleu City (het voormalige subtropisch zwemparadijs “Tropicana” in Rotterdam). Foto door Sanne van der Most.

Waar komt de naam Tureluur vandaan?

De Tureluur is een vogel met hoge poten en een lange snavel. Deze vogel is ook in ons logo terug te vinden. Hoe Eric en Frank op deze naam kwamen? Tja, hoe bedenk je een passende naam voor een brouwerij…? JUIST! onder het genot van een biertje! Dat was exact wat Eric en Frank deden. En dat bedenken van een pakkende en originele naam is soms niet zo makkelijk als het lijkt. Het bleef dus niet bij 1 biertje… tot zij er op een gegeven moment tureluurs van werden. Zo ontstond de naam Tureluur.

Achter de brouwerij aan de Maas! Foto door Sanne van der Most.