Crostini’s met tomatensalsa en uientapenade
Twee heerlijk tappanades om te serveren bij de borrel.
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten crostini’s
- 2 stokbrood of ciabatta
- extra vergine olijfolie
- zeezout
Ingrediënten tomatensalsa
- 500 gram rijpe tomaten
- 1 bosje peterselie
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 limoen
- 1/2 chilipeper
Ingrediënten uientapenade
- 1 grote gele ui
- Olijfolie
- 125 gram groene of zwarte olijven zonder pit
- 3 tenen knoflook
- 2 gepelde tomaten
Instructies
Bereidingswijze crostini’s
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd het brood in dunne plakken.
- Besprenkel de stukken brood aan beide zijdes met olijfolie en zeezout.
- Rooster de stukken brood in de voorverwarmde oven voor 5-10 minuten. Keer halverwege om. Ze zijn het beste als ze midden in de kern van de plakken nog wat zacht zijn.
- Laat na afloop minimaal 5 minuten rusten.
- Serveer de crostini’s
Bereidingswijze tomatensalsa
- Snijd de tomaten in zo klein mogelijke stukjes. Zorg dat je het vruchtvlees van de tomaten verwijderd.
- Snipper de ui en de chilipeper en pers de teen knoflook.
- Voeg de gesnipperde ui, chilipeper en geperste knoflook toe aan de kleine blokjes tomaat en meng goed door elkaar.
- Snijd ter garnering nog wat peterselie of ander Italiaanse kruid naar eigen smaak en voeg toe aan het geheel.
- Voeg op het einde nog wat limoensap toe naar smaak. Blijf proeven tot het je gewenste smaak heeft.
Bereidingswijze uientapenade
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Smeer de ui, met schil, in met olijfolie en verpak hem in aluminiumfolie.
- Zet dit in de voorverwarmde oven en bak totdat deze zacht is in ongeveer 2 uur.
- Haal vervolgens de ui uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat afkoelen.
- Pel de ui en maak fijn in een keukenmachine.
- Voeg de olijven, tomaten en knoflook toe aan de ui en maal dit geheel fijn in een keukenmachine.
- Voeg tijdens het malen in de keukenmachine olijfolie toe totdat de tapenade je gewenste dikte heeft.