Crostini’s met tomatensalsa en uientapenade

 

Crostini’s met tomatensalsa en uientapenade

Twee heerlijk tappanades om te serveren bij de borrel.
Bereidingstijd30 minuten
Oventijd2 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: BBQ, Bijgerecht, Borrelhapje
Porties: 4 personen
Auteur: Eric Krommenhoek

Ingrediënten

Ingrediënten crostini’s

  • 2 stokbrood of ciabatta
  • extra vergine olijfolie
  • zeezout

Ingrediënten tomatensalsa

  • 500 gram rijpe tomaten
  • 1 bosje peterselie
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 limoen
  • 1/2 chilipeper

Ingrediënten uientapenade

  • 1 grote gele ui
  • Olijfolie
  • 125 gram groene of zwarte olijven zonder pit
  • 3 tenen knoflook
  • 2 gepelde tomaten

Instructies

Bereidingswijze crostini’s

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd het brood in dunne plakken.
  • Besprenkel de stukken brood aan beide zijdes met olijfolie en zeezout.
  • Rooster de stukken brood in de voorverwarmde oven voor 5-10 minuten. Keer halverwege om. Ze zijn het beste als ze midden in de kern van de plakken nog wat zacht zijn.
  • Laat na afloop minimaal 5 minuten rusten.
  • Serveer de crostini’s

Bereidingswijze tomatensalsa

  • Snijd de tomaten in zo klein mogelijke stukjes. Zorg dat je het vruchtvlees van de tomaten verwijderd.
  • Snipper de ui en de chilipeper en pers de teen knoflook.
  • Voeg de gesnipperde ui, chilipeper en geperste knoflook toe aan de kleine blokjes tomaat en meng goed door elkaar.
  • Snijd ter garnering nog wat peterselie of ander Italiaanse kruid naar eigen smaak en voeg toe aan het geheel.
  • Voeg op het einde nog wat limoensap toe naar smaak. Blijf proeven tot het je gewenste smaak heeft.

Bereidingswijze uientapenade

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Smeer de ui, met schil, in met olijfolie en verpak hem in aluminiumfolie.
  • Zet dit in de voorverwarmde oven en bak totdat deze zacht is in ongeveer 2 uur.
  • Haal vervolgens de ui uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en laat afkoelen.
  • Pel de ui en maak fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de olijven, tomaten en knoflook toe aan de ui en maal dit geheel fijn in een keukenmachine.
  • Voeg tijdens het malen in de keukenmachine olijfolie toe totdat de tapenade je gewenste dikte heeft.